Jobba i Oslo

Information om arbetsmarknaden i Oslo

Flower

Flytta från Norge till Sverige

Fick ett mail igår med en fråga om hur man flyttar FRÅN Oslo till Sverige. En väldigt ovanlig och klurig fråga där det saknas mkt information på nätet. Hoppas denna mailkonversation hjälper andra i samma situation :)

Hej Pelle!

Jag har jobbat i Oslo sedan mars i år men ska nu flytta tillbaks till Sverige. Jag finner hur mycket hjälp och tips om hur man flyttar till Norge men ingenting om vad man ska tänka på när man flyttar tillbaks till Sverige. Tex skattemässiga frågor, vad som ska anmälas till skattestaten m.m.

Har du några bra tips eller länkar?

Hittade tyvärr inte mkt info om detta så det blev ett relativt vagt svar:

Hej!

Oj, vilka kluriga frågor jag får! :)

Måste nog erkänna att jag har bättre koll på hur man går till väga för att flytta hit till Norge/Oslo än jag har andra vägen. Förstår att det kan vara lite svårt att hitta information om. Hittade en del länkar men de var mest tänkt för norrmän och folk från andra länder.

Mina gissningar är dock att du bör anmäla flytt till Skatteverket (se: PDF hos skatteverket) och antagligen folkbokföra dig i samma veva. Nu låter det inte som du varit borta alltför länge så du kanske aldrig blev registrerad som ”utflyttad” från Sverige? Man brukar få hem ett brev om detta. Om så är fallet tror jag det räcker att du skaffar dig bostad i sverige och ändrar din adress. Men detta är som sagt bara spekuleringar från min sida och inget jag vet säkert :)

Mvh,
Pelle Penttinen

Som tur var hade personen redan hunnit kolla upp detta med skatteverket i Sverige och svaret kom inom 10 minuter :)

Hej Pelle och stort tack för snabbt svar.

Jo jag har fått hem brev, trots den korta tiden, om att jag är utskriven och även fått brev från försäkringskassan att jag var utskriven från dem. Men fick faktiskt precis svar från skatteverket att man ska ta med sig sitt pass och gå till ett skattekontor för att fylla i blankett för invandring igen. Låter lite märkligt o lite väl byråkratiskt då man bara varit borta i 6 mnd men så är det väl.

Stort tack ännu en gång.

Håller tummarna för att detta hjälper andra som funderar över samma sak! Vill än en gång uppmana er att skicka ett mail till pelle.penttinen@gmail.com eller lämna en kommentar här på sidan om ni har frågor eller funderingar om jobb i Norge / Oslo!

Tags: , , ,