Jobba i Oslo

Information om arbetsmarknaden i Oslo

Flower

Frågestund!

Nu kör vi en liten frågestund där ni är välkomna att ställa precis vilken fråga ni vill, så länge det är relaterat till norsk arbetsmarknad eller andra, mer generella frågor rörande Oslo och vad staden har att erbjuda.

Lämna en kommentar till detta inlägg så ska vi försöka svara så fort som möjligt!

Tags:

 • Nina Millklint

  Hej!

  Jag kom till Oslo för några månader sedan och har sökt jobb inom kontor och administration, men har hitills bara kommit på en intervju. Jag har en bra utbildning inom export och ekonomi och lång erfarenhet av kundservice och säljsupport. Mitt CV och personliga brev har i Sverige gett mig många fler intervjuer, så frågan är om dom ska vara skrivna på ett speciellt sätt här i Norge, eller kan det vara så att min ålder spelar roll då jag är 46. Skulle verkligen uppskatta ett svar från er.

  Med vänlig hälsning

  Nina Millklint

  • Pelle

   Hej Nina!

   Nu vet jag inte hur du gått till väga för att söka jobb men jag ska försöka dela med mig av lite tips som fungerat för mig :)

   Det första du bör göra är att registrera dig hos alla större bemmaningsföretag (adecco, manpower, proffice, etc.). De brukar kalla in till en personlig intervju där du får berätta om dig själv så de lättare kan hitta ett jobb som matchar just dina kvalifikationer / erfarenheter. Försök få en god kontakt med din handläggare, det brukar hjälpa. Jag ringde och mailade flera gånger just för att de skulle komma ihåg mitt namn, vilket slutligen gav resultat!

   Gällande ditt CV ska det gå alldeles fint att ha detta på svenska. Om du vill gardera dig kan du översätta det till engelska eller norska om du känner någon som kan göra detta åt dig. Du bör även variera ditt personliga brev så det stämmer bättre in på just den tjänst som utannonseras. Menar alltså att du kan ha en generell grundmall som du varierar varje gång du söker ett nytt jobb.

   Din ålder bör inte ha något betydelse vad jag kan se. Pensionsåldern i Norge ligger på 67år, vilket betyder att du fortfarande har minst 21 arbetsår kvar. Det enda som skulle tala mot detta är väl om det är ett s.k. ”ungt” företag i bemärkelsen att de endast anställer lite yngre medarbetare (av okänd anledning).

   Jag ska försöka sammanställa en liten artikel om vad man bör tänka på när man skriver CV och vikten av att variera sitt personliga brev.

   Tänk på att söka jobb är ett jobb i sig. Var intensiv. Sätt upp egna mål, ex. ”idag ska jag kontakta minst 5 företag”, ”denna vecka ska jag lämna mitt CV till minst 8 personer”.

   Vet inte om mitt svar var till någon hjälp, hör av dig om du har ytterligare frågor!

   Lycka till! Låt oss få veta hur det går! :)

   Med vänliga hälsningar
   Pelle Penttinen

 • Nina Millklint

  Hej Pelle!

  Tack för ditt snabba och informativa svar och jag ska ta till mig dina tips. Läste din cv guide som är väldigt bra och såg direkt ett ”fel” som jag har på mitt cv. Jag har inte punkterat upp mina erfarenheter utan har skrivit det mer i beskrivande läsform. Ska genast gå in och korrigera detta. Och än en gång, tack för tipsen. Keep up the good work.

  PS! Varför inte starta en egen CV bank för svenska jobbsökare, kan nog attrahera en hel del norska arbetsgivare.

  • Pelle

   Hej Nina!

   Kul att du uppskattade artikeln och tack för all trevliga kommentarer. Det är sånt som bidrar till fler artiklar på sidan ;)

   Det är klart det går bra att skriva i en mer flytande form men då handläggarna/arbetsgivarna ofta skummar igenom CVn rätt snabbt kan det löna sig att tydligt poängtera sina förvärvade kunskaper och färdigheter.

   En CV-bank var inte alls en dum idé! Det ska vi fundera vidare på, tack för tipset!