Jobba i Oslo

Information om arbetsmarknaden i Oslo

Flower

Hur man skriver ett CV

cvDå frågan dök upp i en kommentar i vår lilla frågestund tänkte jag nu ta tillfället i akt och skriva en kortare guide på hur man skriver ett bra CV som passar den norska arbetsmarknaden.

Det är egentligen ingen större skillnad på att sökte jobb i Sverige jämföt med Norge. Det enda som kan ställa till problem är egentligen olikheter i språket. Även om de flesta norrmän är mycket vana och behärskar svenska kan det vara smart att i alla fall lämna två versioner av sin jobbansökan. En på svenska och en på engelska. Det bästa är såklart om du känner någon som kan hjälpa dig översätta till norska men har man inte den lyxen får man klara sig med vad man har.

Förarbete
Tänk på att ditt CV (Curriculum Vitae) kan innehålla allt från tidigare jobb till tidigare erfarenheter och datorkompetens. Om du inte skrivit CV tidigare föreslår jag att du antingen rådfrågar någon annan om råd eller letar rätt på en mall på internet. Om du använder dig av MS Word finns det oftast färdiga mallar inbyggda i programmet som går alldeles utmärkt att använda sig av.

Till att börja med bör du leta rätt på all dokumentation du har som intygar tidigare jobb och kunskaper. Arbetsintyg, avgångsbetyg från skolan eller diplom från tidigare idrottsklubbar. Om du tappat bort dina skolbetyg brukar det gå bra att kontakta respektive skola och be dem skicka detta till dig.

När du har samlat alla dokument är det dags att kontakta referenser. Gå igenom din lista över tidigare jobb. Vem var din chef? Vilka fick du god kontakt med? Gör en lista på personer och ring upp dem i turordning. Förklara att du skriver ett CV och fråga snällt om du kan tänka sig att ställa upp som referens. Att inte kontakta sina referenspersoner i förväg anses både som dålig stil och har du otur är det inte alltid de kommer ihåg vem du är (gäller främst större företag). Tänk på att du även kan lämna tidigare idrottstränare som referenspersoner om dessa kan ge information om hur du fungerar i lag, om du tar ansvar och om du har en ledarpersonlighet.

Grunduppgifter
Även om du sitter där med pennan (tangentbordet) i högsta hugg och känner dig förberedd kan det ändå vara svårt att komma igång. Lösningen är enkel. Börja med att skriva ner din kontaktinformation längst upp på sidan. Namn, adress, telefonnummer, e-postadress, födelsedatum (ej personnummer). Om du vill kan du även lägga in en bild på dig själv. Att ge ett ansikte till ditt CV gör det lättare att komma ihåg då företagen ofta får en hel bunt med ansökningar. Tänk dock på att ta en ”seriös” bild, helst bara från axlarna och uppåt och fotat framifrån. Din senaste partybild från facebook är inte att rekommendera.

Målsättning
Detta innebär att du skriver en rad eller två om dina framtidsmål och visioner. Försök dock hålla det inom rimliga gränser och helst något som associerar till jobbet du tänkt söka. ”Jag vill dela mina erfarenheter och kunskaper inom —— då jag har ett brinnande intresse för —–” låter väl lite bättre än ”Jag vill bli rik och förtidspensionerad och aldrig behöva jobba igen”? ;)

Arbetslivserfarenhet
Krångligt ord det där. Kort och gott betyder det att du ska lista upp dina tidigare anställningar. Det kan vara allt från heltidsjobb till ett litet timvikariat i en kiosk. Försök skriva det som är relevant för tjänsten du söker. Ange mellan vilka årtal (eventuellt även månader) du jobbade där, vad som var dina uppgifter, vad du lärde dig och om du tillförde något speciellt till arbetsplatsen. Även här kan formuleringen vara avgörande. Om vi ser på en beskrivning av ett kassajobb:

 • Jobbade i kassan.
 • Svarade på kundernas dumma frågor.
 • Slet under odrägliga arbetsförhållanden.

Även om detta är just vad det innebar kan man få det att låta lite finare genom att utveckla och använda andra ord. Jag menar inte att du ska ljuga om dina arbetsuppgifter, men man kan alltid försköna sanningen en smula:

 • Arbetade i direktkontakt med kunder och fick mycket god kassavana.
 • Hjälpte kunder med frågor relaterat till produkter och priser.
 • Arbetade i en hektisk miljö vilket gav mig en mycket god stresstålighet.

Visst låter det lite bättre? Var uppmärksam på att du inte svävar iväg och skriver något som inte är sant eller alldeles obegripligt:

 • Hade direktansvar för företagets ekonomiska resurser, i princip en chefsposition!
 • Skötte själv all kundsupport i alla led. Jag vet allt!
 • Jag jobbade effektivare än en siamesisk bläckfisk på amfetamin!

Att skriva på det sista sättet kommer kanske ge ett gott skratt – men aldrig ett jobb.

Utbildning
Skriv ner dina tidigare utbildningar. Många skriver endast sin högsta utbildning, gymnasium eller högskola/universitet. Om du endast har gymnasiekompetens kanske du vill fylla ut med grundskola också. Det är en smaksak helt enkelt. Beskriv gärna vad utbildningen gick ut på och om du lärde dig nått speciellt som du har nytta av i jobbet du söker. Notera även ner om du gått några internutbildningar du gått via tidigare arbetsplatser.

Språk
Vilka språk behärskar du? Lista upp alla språk du talar, läser och har studerat. Ange även hur pass gott du känner språket. Ex:

 • Svenska – Modersmål
 • Engelska – Flytande i tal och skrift.
 • Tyska – Kan läsa enklare texter och göra mig förstådd i skrift.

Återigen; skriv inte upp saker som är helt meningslösa:

 • Mandarin – Kan säga ”aj”, ”vafan” och ”smaka på den här” då jag kollat på många Jackie Chan-filmer.

Datorkunskaper
Då många företag (för att inte säga alla) använder datorer i det dagliga arbetet kan det vara av intresse för arbetsgivaren att se vilka kunskaper du besitter inom just detta område. Skriv ner de områden du behärskar och om du är duktig inom något speciellt område kan du specificera ytterligare. Ex:

 • Microsoft Windows XP och Vista.
 • Microsoft Office: Word, Excel, PowerPoint.
 • Använder internet dagligen.
 • Webbutveckling (HTML, CSS, PHP, MySQL).
 • Bygger ofta ihop datorer på fritiden till nära och kära.

Övrigt
Lämna här utrymme för ytterligare information som är meriterande. Ledningspositioner inom idrott, föreningar eller på skolan. Om du har körkort. Om du gjort lumpen. Med andra ord: allt du gjort som gett dig ökande kunskaper inom något område.

Referenser
Lämna här en liten lista på de personer du pratat med och som vill agera referens åt dig. Ange namn, företag, position, telefonnummer och eventuellt e-postadress.

Att tänka på när du skriver CV
Du bör noga tänka igenom vad du skriver så det blir korrekt. Låt någon eller några bekanta läsa igenom det du skrivit och komma med synpunkter. Du kanske har glömt att nämna något eller kanske bör omformulera någon mening. Det är lätt att missa något utan feedback från andra.

Många blandar ihop uttrycken CV och meritförteckning. Skillnaden är ganska hårfin. Ett CV är mer uttömmande och beskriver mer i detalj vad du gjort tidigare. En meritförteckning listar endast upp den grundläggande informationen utan ytterligare kommentarer, mer som ett faktablad.

När du lämnar ditt CV till en potentiell arbetsgivare bör du också bifoga kopior på alla typer av dokumentation eller skriva att detta lämnas på begäran. Oftast efterfrågar de även ett personlig brev som berättar lite mer om dig som person, dina tankar och framtidsplaner. Vi kommer gå in närmare på detta i en senare artikel.

Slutligen vill vi återigen påpeka att det går fint att skicka ett svenskt CV till en norsk arbetsgivare/handläggare men som sagt kan du även skicka en kopia på engelska om du vill gardera dig. Med tanke på hur många svenskar det är som årligen flyttar till Oslo är de relativt vana att läsa svenska :)

Nyttiga länkar:
cv-guiden.se – en bra sida med massor av information och exempel.
cv-online.se – skriv ditt CV direkt på nätet.
karriärguiden.se – massor av information!

Tags:

 • Alexandra

  Tusen tack för en underbar sida! Hjälper och motiverar mig mycket. Flyttar snart till Oslo (wiho!). Ser fram emot artikeln om hur man skriver ett personligt brev. Där jag sitter fast just nu :) Ha det så bra så länge!

  • Pelle

   Tack själv för all positiv feedback! :)
   Ska försöka få upp artikeln så fort som möjligt!

   Kul att du är på väg hit!
   Hör gärna av dig om du har några frågor som du inte hittar svaret på så ska vi försöka lösa det :)

   Ha det bra du med!

 • http://visit-kort.info Emil Jacobsson

  Hit kommer jag definitivt att komma tillbaka.

  • Pelle

   Kul att höra! :)