Jobba i Oslo

Information om arbetsmarknaden i Oslo

Flower

Intervju #2 – Fredrik Näs

Fredrik NäsNamn: Fredrik Näs
Ålder: 25
Utbildning: IT-utvecklare
Jobbar som: IT-konsult
Bor (stadsdel): Ullern
Lön efter skatt: 22.000+ NOK

Varför bestämde du dig för att flytta till Oslo?
Dels för att jag just gick ur ett längre förhållande i min hemstad, och dels för att min bror redan hade flyttat hit några månader innan.

Hur länge har du bott i Oslo?
Jag har bott i Oslo sedan Maj 2008

Hur länge planerar du att stanna?
Jag har träffat en kvinna här, som numera är min sambo och mor till min blivande son. Jag stannar i Norge. Men vi flyttar till Tromsö i Mars.

Hur trivs du i Oslo?
Oslo är en mycket fin by att bo i, speciellt för att tjäna större snabba pengar. Dock är det både dyrt och trångt här. Med trångt så menar jag trafiken och bostadsmarknaden.

Vad tycker du om norrmän och det norska språket?
Dom är både trevliga och lätt att förstå, Det norska språket är till stor del väldigt lik vår svenska, när jag flyttade hit så var jag nervös över att förstå och bli förstådd, men det har aldrig varit något problem. Stöter man på någon från Stavanger, eller Bergen kan det krävas lite extra koncentration, men i övrigt väldigt lätt att förstå.

Utövar du några fritidsaktiviteter?
Jag umgås med vänner, tränar och driver en egen firma.

Är du nöjd med ditt jobb och din lön?
Ja helt klart. Men man vill ju inte heller sluta klättra

Vart i Sverige kommer du från?
Sundsvall.

Längtar du tillbaka till Sverige?
Ja klart att man kan sakna vissa saker, speciellt familj och vänner såklart, men dom är snäll nog att komma och hälsa på dom gånger jag själv inte har tid att fara till dom. Sen saknar jag vissa saker från matbutikerna, såsom vettigt köttpålägg, och diverse annan mat.

Några tips till andra som planerar att flytta till Oslo?
Det är smart att ha lite av en budget redan när man flyttar hit, eftersom att tiden innan du får arbetstillstånd och ditt personnummer kan vara längre än väntat, speciellt om du flyttar hit i början av året eller precis före sommaren. Detta p.g.a att Norska skatteetaten har väldigt mycket mer att göra då, med tanke på att det är fler som kommer till Norge för jobb i dessa perioder.

Tags: