Jobba i Oslo

Information om arbetsmarknaden i Oslo

Flower

Skaffa ett jobb i Oslo

Var börjar man? Hur hittar man ett jobb i Oslo?

Det är faktiskt bra mycket lättare än många tror. Trots att finanskrisen även påverkat Norge är det fortfarande väldigt enkelt att hitta ett bra jobb, speciellt för oss svenskar då vi är mycket uppskattade ;)

Det första du bör göra är att skriva ett bra CV. När du är klar med detta börjar det roliga, att hitta ett jobb!

Anmäl dig hos bemmaningsföretagen
Se till att registera dig på de vanligaste rekryteringsfirmorna. De största i Oslo är för närvarande Manpower, Adecco, TopTemp, Xtra och Proffice. På dessa sidor brukar du få registrera ditt CV samt komplettera med lite övriga uppgifter. Vilka uppgifter varierar mellan de olika bemmaningsföretagen.

När du är klar med detta är det vanligt att du inom några dagar blir kontaktad av en handläggare från bemmaningsföretaget som bokar tid för en kort intervju så de kan lära kännna dig lite bättre och se om de har några jobb som passar för just dig. De kan även erbjuda att skriva in dig på en s.k. vikarielista som ger dig möjlighet till lite ströjobb tills du får en riktig anställning.

Leta jobb på stan
Oftast hittar bemmaningsföretagen ett jobb åt dig relativt fort, men lägg dig inte i soffan och vänta på att bli uppringd. Ut och sök på egen hand! Ta en sväng i Oslo centrum. Ofta ser man skyltar i butiker där de söker extra personal, både för kortare perioder men även för fast anställning. Även om du inte ser några lappar i fönstren kan det löna sig att gå in och fråga om de har något ledigt jobb, det visar dessutom att du är på hugget och inte rädd för att ta kontakt.

Sök via internet
Ett annat sätt är att själv skicka e-post till de företag som utannonserar tjänster via exempelvis finn.no. Tänk på att skriva ordentligt och presentera dig på ett attraktivt och intressant sätt. Försök även att skriva några rader om just det jobb som utannonseras och varför du skulle vara perfekt för den tjänsten. Det ger en större chans till intervju än om du skickar samma meddelande till alla jobb du hittar. Självklart tar det lite längre tid och kräver lite tålamod, men det brukar löna sig i slutändan!

Utnyttja dina kontakter
Detta är ofta det lättaste sättet att få jobb. Många kanske tycker det är lite olustigt att fråga vänner och bekanta om det finns något ledigt jobb på deras arbetsplats, oroa dig inte, de flesta hjälper gärna till. Hur hade du själv agerat? :)

Sammanfattning
Var aktiv! Se till att visa framfötterna och sök allla jobb du hittar. Det spelar ingen roll om du tror att du har chans på jobbet eller inte, du kan inte få mer än ett nej. Ju mer du söker, desto större chans är det att du får ett jobb, eller hur :)

Tänk på att även ”tråkiga” eller ”dåliga” jobb är ett jobb. Du behöver nått som betalar hyran så tacka inte nej till jobb bara för att det inte är vad du tänkt dig. Det är lätt att byta jobb senare och då kan du även söka jobb i lugn och ro och hitta ett du verkligen trivs med.

Lycka till!

Tags: ,

 • Carina

  haha redan en fråga.. Finns det något ställe man kan bo billigt på under tiden. Det känns ju lite dumt att hitta ett boende men inte hitta ett jobb. Dock har jag hört att man är ganska garanterad jobb i norge, men man vet aldrig. Känns liksom som att man inte riktigt vet hur man ska börja för att komma iväg :P

  • Pelle

   Mkt bra fråga! :)
   Om man kämpar lite och söker jobb aktivt brukar det inte dröja länge innan man får napp! För billigt boende tycker jag du ska ta en titt på Svenska Föreningen i Oslo. Dom erbjuder dig rum till rätt bra priser, dessutom har dom en reparationsfond (kallas även deposition) som är mycket lägre än hos andra som hyr ut. Ta även en titt på finn.no eller hybel.no.

   Som du ser är det en deposition på de flesta bostäderna. Denna får du tillbaka när du flyttar ut, så länge du inte har stora fester och förstör hela lägenheten ;) Depositionen betalas i samband med den första hyran. Har du inte pengar till deposition kanske du kan låna av någon släkting och betala tillbaka så fort du fått jobb, så har många av oss andra gjort :)

   Om du bor nära gränsen rekommenderar jag även att du tar tåget/bussen till Oslo över en dag eller två och försöker boka in så många intervjuer du bara kan under denna period. På så sätt kan du få jobb fortare :)

   Säg till om det är något mer du undrar över!