Jobba i Oslo

Information om arbetsmarknaden i Oslo

Flower

Stadsdelar i Oslo – översikt

Då det är många som undrar över vilken del av Oslo man bör flytta till så tänkte jag försöka sammanfatta de vanligaste stadsdelarna och berätta lite om dem. Förhoppningsvis ger det dig lite mer kött på benen när du söker bostad!

Centrum
Att bo i centrala Oslo innebär att du har nära till allt; butiker, pubar, kaféer och sevärdheter osv. Det är dock väldigt svårt, och framför allt dyrt, att hitta en bra lägenhet i detta område. Dessutom är det oftast lite högre priser på matvaror här då lokalhyrorna är betydlig högre. Rekommenderas endast till dig som absolut måste bo mitt i smeten och vill betala överpriser för boende! ;)

Grünerløkka
Detta är nog det populäraste stället för nynorskar och gästarbetare, iaf de som kommer från Sverige. Det är i princip svårare att hitta en norsk än en svensk här :) Även här finns det gott om mataffärer och pubar. Dessutom ligger Sofienbergparken i detta område. En park som kryllar av folk så fort det blir sol och varmt väder. Då plockar alla ungdomar (och en del äldre) fram öl och elgångsgrillar och tillbringar eftermiddagen i parken för att sen ge sig ut på krogen, mycket trevlig stämning! :)

Grønland
Ett område som ligger väldigt nära centrala Oslo. Gott om butiker och affärer. Kan vara lite stökigt då det är ett väldigt mångkulturellt område och det uppstår en del oenigheter. Finns extremt mycket pubar här dock.

Det berömda Tom Waits-løpet äger till stor del rum i detta område. Ett lopp som går ut på att man ska besöka lite drygt 20 pubar och ta en öl på varje, väldigt kul – men svårt att slutföra ;)

Tøyen
Ännu ett mångkulturellt område, men relativt lugnt. Ligger lite längre från centrum. En nyckelhållplats för tunnelbanan, alla tåg passerar här.

Frogner
Ett lite finare område i Oslo. Relativt dyra bostäder. Frogner är mest känt för Frognerparken/Vigelandsparken som är Oslos största park(er). Även en av Oslos största turistattraktioner då det kryllar av skulpturer. Dock inget att rekommendera om du letar billigt boende :)

Majorstuen
Ett fint område, lite dyrt men väldigt trevligt. Folk i blandade åldrar och mycket svenskar. På Majorstuen kryllar det av mysiga kaféer och uteserveringar. Här ligger även världens största THX-biograf, Colosseum. Om du flyttar till Oslo är det ett krav att du ser minst en film här, det är en upplevelse! :)

Sinsen
Ett område med människor från hela världen, även mycket svenskar. Sinsen ligger en liten bit från centrum men har goda kommunikationsmöjligheter med både buss, t-bana och trikk (spårvagn). Området angränsar även till Torshovdalen, en stor park med mycket aktivitet under varma sommardagar.

Sammanfattning
Det är svårt att rekommendera ett specifikt område då smaken, som alla vet, är delad. Grünerløkka är dock det absolut vanligaste bostadsområdet för svenska gästarbetare, men om det passar just dig/er vet jag inte :)

Det finns självklart massor av andra områden jag inte tagit med här, är det något specifikt du undrar över är det bara att lämna en kommentar så kompletterar jag listan! :)

Tags: , ,

 • Xpatriate

  Nice site…ska flytta till Oslo för att plugga med min familj (fru och 3 små barn). Undrar vilka område är bra för barn och var skulle du rekommenderar att bo utanför Oslo?
  MVH

  Xpatriate

 • Pelle

  Tack för feedback, uppskattas! :)

  Det beror ju lite på var i Oslo du ska plugga, om du vill ha nära till plugget dvs. Finns massor av fina områden en bit utanför Oslo.

  Jag skulle nog föreslå Grefsen/Kjelsås, Holmenkollen och Hellerud. Ligger alla relativt nära centrala Oslo (du kan åka t-bana). Lugna fina områden, nära till mataffärer och du är i centrum på 10-15min med t-banan. Kjelsås är väldigt fint och lägenheterna är inte hutlöst dyra (om man jämför med resten av Oslo). Holmenkollen är lite dyrare, då det är ett väldigt fint och populärt område.

  Vill ni söka er längre utanför Oslo finns det självklart billigare boende, men det blir samtidigt längre resväg till skola/jobb. Ett tips kan isf vara att se om ni kan hitta bostad i närhet till tåget. Går närtåg i tid och otid :)

  Vet inte om detta hjälpte dig/er så mycket, återkom gärna om ni vill ha lite mer tips så ska jag sätta mig ner och fundera ordentligt!

  Lycka till! :)

 • Xpatriate

  Tack for tips…so many decisions.

  MVH

 • Pelle

  Vet att det är lite svårt sådär i början, men när man väl flyttar hit och börjar bo in sig så kommer det mesta naturligt.

  Vet inte om ni varit här förut men ett tips kan vara att åka hit och kolla läget först iaf. Rätt billigt med tåg och flyg. Och om ni känner er mogna kan ni alltid passa på att boka in några visningar av lägenheter på samma gång.

  Om ni hittar en bostad på ex. finn.no så kan ni ofta se hur området ser ut genom att kolla s.k. gatebilder på kart.sesam.no. De flesta bilderna är från början av förra sommaren, men det är inte så mycket som hänt sedan dess ;)

 • Xpatriate

  Pelle, tack så mycket för info.

 • T

  Mycket bra sammanställning för oss som inte har koll. Tusen tack!!

  //T

 • Pelle

  Tack T, det uppskattas! :)