Jobba i Oslo

Information om arbetsmarknaden i Oslo

Flower

Vi behöver frågor!

Då det var väldigt länge sedan vi uppdaterade sidan frågar vi nu er! Vad undrar ni? Vad vill ni veta mer av?

Lämna en kort kommentar så skriver tar vi upp det omgående :)

Tags: ,

 • Filip

  Hej! Väldigt bra hemsida med mycket bra info måste jag säga. Jag och några kompisar har precis tagit studenten och är nu inne på vår första arbetslösa höst. Självklart har tankarna om jobb i Norge dykt upp.

  Det jag undrar är vilket som är det bästa sättet att söka jobb på när det gäller just Oslo.

  Är det någon idé att åka upp innan man har kontaktat någon och ”knacka dörr” eller rekommenderar ni att i förväg fixa intervjuer?

  Är det bäst att gå direkt till företagen eller försöka få jobb via bemmaningsföretag?

  • Pelle

   Hej Filip!
   Tycker absolut ni ska överväga att jobba i Norge och jag kan rekommendera Oslo framför allt. Av den enkla anledningen att det är lätt att få jobb här.

   Det absolut enklaste är att registrera sig som arbetssökande hos något bemanningsföretag, har själv haft goda erfarenheter av Adecco och Manpower här i Oslo. Att besöka Oslo och gå på lite intervjuer (iaf en introduktionsintervju hos ett bemanningsföretag) är att rekommendera. Då får de dels se hur ni ser ut, kolla upp vilka jobb ni passar för och ni får en personlig kontakt ni kan prata med.

   Jag åkte själv hit utan jobb och flyttade in tillsammans med en kompis som bodde här sedan tidigare. Hade tillräckligt mkt pengar för att klara mig i 2mnd så jag var tvungen att hitta ett jobb fort. Gick till Adecco och Manpower i 2 veckor och sökte lite jobb och frågade min handläggare om det fanns något. Efter 2v fick jag 2 jobberbjudanden, ett från varje bemanningsföretag. Jag tog jobbet Adecco erbjöd och har jobbat på samma ställe sedan dess, ca 2.5 år :)

   Självklart fungerar det att knacka dörr men då krävs det ju att man har bostad under tiden. Jag hade dock rekommenderat att ni börjar hos bemanningsföretagen, enklare så :)

   Lycka till!

 • Pelle

  Glömde såklart tacka för att du gillar sidan, uppskattas! :)

 • Filip

  Tack för det snabba svaret!

  Då blir det bemanningsföretagen som blir vårt första stopp i Oslo :)

 • Johanna

  Hej!
  ASBRA sida, rena välsignelsen =) Hur ser arbetsgivarna i Oslo på om du har bostad eller inte? Går det bra att åka dit och jaga jobb innan man har en fast bostad eller gör det det hela mycket svårare? Tack!

  Johanna

 • Pelle

  Filip: Lycka till, vi håller tummarna! :)

 • Pelle

  Hej Johanna!
  Tack för de fina orden! :)

  Det är lite olika från fall till fall. Beror lite på vilket typ av jobb du söker och hur din situation ser ut idag.

  Klart det är ett plus att ha boende ordnat, men jag skulle inte se det som ett krav. Bara man visar att man är redo att flytta så fort man får ett jobberbjudande så ska det gå bra!

  Förklara din situation för den som intervjuar dig så ska du se att det löser sig. Norrmännen är väldigt förstående och mkt, mkt trevliga :)

  Lycka till!

 • Malin

  Håller med föregående talare om att hemsidan är mycket bra!
  Har lite småfrågor här…
  - Hur fungerar bemanningsföretagen? Jobbar man för företaget eller förmedlar dom bara jobb? Har hört att arbetsgivare helst inte anstället från bemanningsföretg för att det blir för dyrt för dem.
  - När man går på lägenhetsvisningar, vad är det som avgör om man får flytta in eller inte? Har du några tips på vad som är extra bra att ha koll på när man ska skaffa lägenhet?
  - Vi åker till Oslo nästa vecka några dagar för att gå på lite visningar och intervjuer, är det något man kan fixa redan innan man flyttar till Oslo när man ändå är där? Typ, personnummer, skattekort, bankkonto och sånt där?

  Tacksam för svar, ha det bra!
  mvh Malin

 • Pelle

  Hej Malin, tack och bock! :)

  När du jobbar åt ett bemanningsföretag är du anställd via dem. Det är alltså de som sköter alla papper och det är även de som betalar ut din lön. Det är ditt ansvar att rapportera in de timmar du arbetar hos kunden (det vill säga det företag där du jobbar och sliter). Du är i princip en konsult som blir uthyrd. Många företag hyr hellre in folk från bemanningsföretag än att anställa dem direkt av den enkla anledningen att det är väldigt svårt att säga upp folk i Norge ;)

  När man går på visning är det precis som i Sverige. De vill veta om du har jobb (eller jobb på gång) så du kan betala hyran, om du har husdjur, hur många som ska bo där, om man är rökfri etc. Skadar såklart inte att säga att man jobbar mkt, sällan är hemma och aldrig har fest ;)

  Ang. tips på vad man kan fixa innan man flyttar hit så rekommenderar jag att du läser detta, om du inte redan gjort det: http://www.jobbaioslo.se/att-tanka-pa-innan-du-packar-vaskan/

  För att skaffa bankkonto krävs att du har personnummer, eller i detta fall ett så kallat D-nummer (temporärt personnummer för nyinflyttade).

  Hoppas det hjälpte lite, säg till om du har fler frågor eller funderingar!

  Välkommen hit! :)