Jobba i Oslo

Information om arbetsmarknaden i Oslo

Flower

Vi slår upp portarna!

Välkommen till vad som kommer bli den mest kompletta guide till Norges och framförallt Oslos arbetsmarknad.

Vi som driver denna sida jobbar själva i Oslo och har gjort så under en längre tid. När vi flyttade hit var det många frågetecken och vi fick lära oss allt ”den hårda vägen”, vilket vi tycker att du/ni ska slippa :)

Sidan kommer uppdateras löpande med matnyttig information, länkar, bilder, tips om jobb och hur man bär sig åt för att flytta hit från Sverige.

Om du/ni har några specifika frågor eller funderingar ni vill fråga någon av oss går det fint att maila eller kommentera inlägg så förklarar vi gärna nämre! Vi uppskattar gärna mail från nuvarande eller tidigare Oslo-bor som vill bidra med information!

Vi hoppas att du/ni kommer finna den information ni söker och utforskar arbetsmarknaden i Oslo, den är underbar! :)

Tags: ,

 • http://www.fredriknas.se Fredrik

  Det här ser jag fram emot!

 • http://www.fredriknas.se Fredrik

  Det här ser jag fram emot!

 • Fidde

  Tjena, ska åka till norge med kompisar i september. Undrar bara vad köksbiträde eller restaurangbiträde heter på norska. Och vad innebär det att jobba som ”kantinemedarbeider” som det ofta annonseras om, är det en restaurang eller vanlig matsalsbespisning. Tack och hej

 • Pelle

  Hej Fidde!

  Jag misstänker att ordet du är ute efter är ”kjøkkenmedarbeider” :)

  En kantinemedarbeider är aningen enklare, det handlar oftast om lunchserveringar på större företag. Många företag runt om i Oslo har en kantine (matsal) där de anställda kan äta lunch till rimliga priser. Jobbet går mestadels ut på att värma upp färdiglagade rätter, fylla på salladsbarer och smörgåspålägg samt ta betalt.

  Hoppas det besvarar din fråga, hör gärna av dig om det är något annat du undrar över! :)

 • Adde

  Hej!Ska flytta till oslo om någon vecka. Undrar om jag behöver skriva mig i oslo eller räcker det med att säga upp sig från försäkringskassan? Sen undrar jag över skatten, är det 10% avdrag som gäller om man räknar med att bo i oslo i 1-2 år?

 • Pelle

  Hej Adde!

  Om du planerar att stanna i Norge i mer än 6mnd ska du uppge detta när du registrerar dig hos skattekontoret (skatteetaten) i Oslo. Du bör också anmäla dig utflyttad från Sverige till det svenska skatteverket. I samband med detta får du ett riktigt norskt personnr. Om planerar att stanna kortare än 6mnd behöver du inte anmäla utflytt och får då ett s.k. D-nr istället (tillfälligt personnr).

  Ang. din skattefråga så räknas du som gästarbetare de två första åren och har rätt till ett standardavdrag (standardfradrag) på 10%. Detta avdrag gör du när det är dags att deklarera. Här måste du överväga om du tjänar på detta avdrag eller inte. Ibland lönar det sig att se över alternativen (avdrag för dubbelt boende, resor etc) vilket ibland kan ge dig en större summa pengar tillbaka. I vilket fall så får du med största sannolikhet tillbaka en större summa pengar på skatten de två första åren :)

  Hör av dig om du har några fler funderingar!

 • Cristian

  Hej, jag funderar på att eventuellt fara till Norge och jobba (möjligen Oslo) ung. 4-5 månader nästa år. Är det så att om man inte skaffar sig norsk personnr. så drar de full skatt (hörde nåt om 50%! fast att man får tillbaka sen)? Sen funderar jag också hur lätt det är att fixa bostad där under en sån ”kortare” period och hur mkt det kan kosta? TAcksam för svar!

  • Pelle

   Hej Crhstian, mkt bra fråga! :)

   Du behöver inte ett norskt personnr för att få ”vanlig” skatt, det du behöver är ett s.k. skattekort som du levererar till din arbetsgivare. Läs mer om skattekort här!

   Enligt skattetatens (skatteverket i norge) hemsida ska du få tillbaka ev. överskott när du lämnar in din selvangivelse (deklaration).

   Leverer du ikke skattekortet til din arbeidsgiver, skal arbeidsgiver trekke 50 prosent av inntekten. Arbeidsgiveren betaler inn skatten til skattemyndighetene. Eventuelt for mye innbetalt skattetrekk blir tilbakebetalt når selvangivelsen din er behandlet og skatten beregnet.

   Hoppas det besvarar din fråga, lycka till! :)

 • http://snabba-pengar.info Johan Christensen

  Utmärkt skrivet. Tack för en bra blogg

  • Pelle

   Stort tack! :)