Jobbaioslo.se

Jobba i Norge

Norge är ett av de populäraste landen som vi svenskar väljer att arbeta i. Att jobba i Norge har sina fördelar, inte minst den höga lönen, de kortare arbetsdagarna och lättillgängligheten att hitta boende.

Men vad behöver du tänka på när du ska börja ett jobb? Norge har vissa regler som skiljer sig från Sverige. Här hjälper vi dig att lista de saker du bör ha koll på. Vi tipsar även om vanliga jobb i Norge, och hur du på ett snabbt och enkelt sätt kan hitta dem.

Hitta jobb - Norge

Att hitta jobb i Norge är inte svårt. Du som har mycket erfarenhet och en specifik utbildning inom ett yrke kan med fördel hitta många olika jobb. Norge erbjuder även mycket extrajobb och säsongsjobb som inte kräver tidigare erfarenheter.

Hos Jobbnorge.se kan du enkelt söka bland olika branscher, jobb och typer av tjänster – Allt för dig som vill jobba i Norge. På sidan kan du också spara de jobb som intresserar dig och få information om sista ansökningsdag. Du kan även ta del av grymma tips på hur du kan skriva ett bra CV och personligt brev. Du kan även besöka Ledigajobb.se för att se fler jobb i Norge. Vi vill även tipsa om vanliga jobb i Norge för svenskar, detta kan du läsa om längre ner på denna sida.

Fördelar med att jobba i Norge:

  • Högre lön
  • Kortare arbetsdagar
  • Nära till vacker natur
  • Enkelt att hitta boende
  • Möjlighet till veckopendling

6 saker att tänka på

När du ska börja jobba i Norge finns det vissa saker du bör ha koll på. Överlag ser reglerna ut på samma sätt som i Sverige, men vissa saker sticker ut. Här nedan har vi listat de största och viktigaste sakerna du måste veta.

1. Typ av anställning


Det är viktigt att du har koll på de regler och krav som står i ditt anställningskontrakt. Utöver det finns även lagar när det gäller löner, a-kassa och sjukskrivning med mera. I Norge har man t.ex. inga karensdagar och du har rätt att sjukskriva dig 4 gånger under ett år. Regler kring A-kassa skiljer sig också i jämförelse med Sverige. I Norge blir du automatiskt berättigad till A-kassa, det enda du behöver ha koll på är att du inte får vara med i svenska A-kassan under samma tidsperiod.

2. Norskt personnummer


Om du ska jobba i Norge längre än 6 månader krävs det att du har ett norskt personnummer. Planerar du att bli kvar mindre än 6 månader behöver du ett temporärt personnummer, ett så kallat D-nummer. När du ska ansöka om detta gör du det hos Skatteverket i Norge. Anledningen till att detta är så viktigt, är för att de ligger som grund för att du ska få tillgång till ett skattekort.

3. Skattekort/Arbetsvisum


Vi svenskar har rätt att vistas och bo i Norge på obestämd tid. Så fort du fått ett arbete i Norge måste du besöka Skattekontoret och ansöka om en skattsedel. Detta för att din arbetsgivare kommer betala ut pengar till dig, och du blir då skattskyldig. Enklast är att gå till ett skattekontor och ansöka om detta. Ta då med ditt pass, anställningskontrakt och ditt norska personnummer eller D-nummer.

4. Folkbokföring


Om du ska vara folkbokförd i Sverige eller Norge beror på hur mycket du tänkt pendla fram och tillbaka, hur länge du ska jobba och hur din boendesituation ser ut. Du kan nämligen fortfarande vara skriven i Sverige och ha en vistelseadress i Norge. Men detta är ingenting som alla beviljas. Du behöver därför ta reda på vad som gäller för just dig, och det gör du enklast genom att kontakta Skatteverket.

5. Försäkring


När det gäller försäkringar och kollektivavtal i Norge så skiljer de sig i jämförelse med Sverige. Ett kollektivavtal i Norge är inte lika täckande, du bör därför se över vilka tilläggsförsäkringar som kan vara bra för dig att införskaffa. Du bör även se över viktiga bidrag från svenska Försäkringskassan som barnbidrag eller bostadsrättsbidrag, då dessa kan påverkas av din jobbsituation i Norge.

6. Öppna bankkonto


För att få ut din lön krävs det att du öppnar ett norskt bankkonto. Detta kan du göra genom din svenska bank eller om du kontaktar en bank i Norge. Ett norskt bankkonto ger dig nämligen förutsättningarna till att skaffa en digital legitimation som BankID eller MinID. Har du inte detta kan det bli svårt för dig att kontakta olika myndigheter i Norge. Norska myndigheter går nämligen över mer och mer till elektronisk kommunikation.

Vanliga jobb för svenskar i Norge

Här nedan har vi listat 4 vanliga och populära jobb i Norge för svenskar. Jobben riktar sig främst mot dig som har tidigare utbildning. Men du som student får även tips på feriejobb och vad de innebär.

Jobba som undersköterska i Norge


Det är många som väljer att jobba som undersköterska i Norge, då behovet är stort och lönen är bättre än i Sverige. Det enda som krävs är att du har en norsk auktorisation, alltså en legitimation. Att jobba som undersköterska i Norge kan innebära arbete på ett sjukhus, vårdinrättning eller ett bemanningsföretag. Hos Jobbnorge.se kan du läsa mer om vilka jobb som finns, du kan även söka ditt drömjobb. Om du vill jobba som undersköterska i Norge kommer din genomsnittliga lön vara ca 45 000kr/månaden.

Jobba som elektriker i Norge


Ett annat vanligt jobb i Norge som många svenskar söker är installationselektriker. Att jobba som elektriker i Norge innebär en stor löneförhöjning i jämförelse med Sverige, då lönen ligger på ca 41 000kr/månaden. Behovet av arbetskraft är hög, särskilt till oljeplattformarna. Vill du jobba som elektriker i Norge kan du besöka Jobbnorge.se. Där kan du söka bland olika elektrikerjobb, få tips på liknande yrken samt spara de jobb som du fastnat lite extra för. Många elektrikerjobb innebär att du kommer att jobba skift eller fler och långa dagar i rad, följt av en längre ledighet.

Lagerjobb i Norge


Vill du tjäna snabba och hyfsat enkla pengar så borde du söka ett lagerjobb i Norge. Det är väldigt populärt bland svenskar, eftersom det ger stora möjligheter till att spara ihop pengar. Vissa lagerjobb i Norge kräver att du har truckkort. På Jobbnorge.se kan du läsa mer om vilka lagerjobb som erbjuds och vilka krav som ställs på respektive jobb. Du kan söka bland heltids och deltidsjobb, samt välja bland olika titlar och städer. Ett lagerjobb i Norge innebär oftast att du jobbar i 2 eller 3-skift. Du kommer också få möjlighet till att jobba övertid, vilket ger dig ännu bättre betalt.

Feriejobb i Norge


Ett feriejobb i Norge passar dig som är yngre och inte har tidigare utbildningar eller erfarenheter att luta dig mot. Men det passar även dig som vill jobba extra under en sommar och tjäna snabba och mycket pengar. Det är vanligt att svenskar åker till Norge över sommaren för att jobba, då lönerna skiljer sig markant. De finns flera feriejobb i Norge men de allra vanligaste är jobb inom butik, restaurang/café eller vård och omsorg. Ett annat känt sommarjobb som många känner till är att rensa fisk. Det är främst känt för de stora summorna pengar du kan tjäna under en sommar.