Jobbaioslo.se

Se våra tips inför Jobbstarten i Oslo här

Väljer du att börja jobba i Oslo eller andra delar av Norge finns det vissa skillnader länder emellan. Se våra tips för det nedan!

Ta dig smidigt till Oslo

Om du har fått jobb i Oslo eller planerar att pendla dit finns det flera alternativ på resvägar till Oslo. Nedan hittar du alternativ för buss, tåg och flyg, där du kan boka i förväg eller i sista minuten!

Buss

Om du vill åka buss till Oslo kan du enkelt boka på busbud.com där flera bussbolag finns med, bland annat Nettbuss Bus4You som kör flera gånger om dagen mellan Oslo och Köpenhamn via Göteborg.

Tåg

Även via järnvägen finns det sätt att ta dig till Oslo. På SJ.se hittar du gott om tågresor till Norge.

Flyg

Om du hellre föredrar att flyga, finns det flera flygbolag inom Skandinavien som flyger till Oslo. Om du sedan ska ta dig vidare i landet, gör du enkelt det via buss eller tåg inom Norge.

Andra skatteregler i Norge

Nedan kan du se flera viktiga saker du bör ha koll på och ha ordnat i god tid innan du börjar jobba i Oslo.

Norskt personnummer

Om du ska stanna i mer än 6 månader i Norge ska du göra en anmälan om flyttning när du besöker det norska skattekontoret. Därefter får du ett norskt personnummer.

Om du tror att du bara kommer att vara i Norge en kortare tid, under 6 månader, får du istället ett D-nummer, som är ett identifikationsnummer som ges till utlänningar. Det här numret behövs för att kunna söka skattekort, öppna bankkonto eller ansöka om något bidrag.

Norskt skattekort

Något som är bland det viktigaste för dig som börjar arbeta i Oslo eller någon annan del av Norge är att ansöka om ett norskt skattekort direkt när du kommer till Norge. Om inte, måste arbetsgivaren dra 50% skatt på din lön.

För att ansöka om skattekort går du till närmaste skattekontor och fyller i en blankett.

Sänka skatten

De första två åren som du jobbar i Oslo och Norge har du som svensk rätt till att dra av 10% av din bruttointäkt genom att använda standardfradrag.

Kontrollera uppgifterna

När du fått ett jobb, kolla att din arbetsgivare i Norge anmält dig till Aa-registret (Arbetsgivar- och medarbetarregister), annars kan du få betala hög skatt på din lön.

Anmäl din vistelse i Oslo

När du jobbar i Oslo är det viktigt att anmäla det till svenska myndigheter och organisationer, för att du inte ska behöva betala för något du inte utnyttjar när du jobbar i Oslo.

Kontrollera om du är gränsgångare

Om du bor i en svensk gränskommun och pendlar över gränsen till ditt arbete i en norsk gränskommun gäller andra regler både för skatt och registrering. Kolla om du räknas som "gränsgångare" innan du besöker norska skattekontoret.

Få koll på skatteberäkning i Norge

Det är viktigt att ha koll på hur stor skatten kan bli vid vissa nivåer av löne- eller pensionsinkomster för en person som är bosatt i Norge. Bland annat är inkomstskatten 28% i Norge, dock inte om du jobbar i Nord-Troms eller Finnmark, då är inkomstskatten 24,5% Du ska också betala en avgift på 7,8% på allt som överstiger 39 600 norska kronor för att finansiera ”folketrygden” – den norska motsvarigheten till den svenska socialförsäkringen.